tirsdag 25. september 2007

Lord Bute


Engelske pelargonia

Blir ofte feilaktig benevnt som pelargonium grandiflorum, som er en villart man tror er en av forfedrene til denne sortsgruppen. Det riktige vitenskaplige navnet er pelargonium x domesticum. I Skandinavia kaller vi den ofte for engelsk pelargonia - da den ble foredlet nettopp i England på 1800-tallet, mens man i England referer til den som Regals og i USA kalles den for Martha Washington.
Svært få av de opprinnelige hybridene eksisterer dessverre ikke idag - men en klassiker er Lord Bute fra 1910. Det finnes en mengde nyere hybrider på markedet idag - og mange er lisensbeskyttet. Sesongen for denne sortsgruppen er tidlig på våren i Norge, og er å få kjøpt i blomsterforretninger gjerne i februar - mars.
Engelske pelargonia vil helst ha en periode med temperaturer nede i 8-10 grader for å lage nye blomsteranlegg. Klarer man å overleve disse pelargoniaene inne til faren for nattefrost er over - og deretter flytter dem ut - så er de norske sommernettene perfekte temperaturmessig - og man får da et fantastisk blomsterflor i krukker ute på ettersommeren! (frå Pelargonia.no)







En gammel engelsk pelargonia fra 1910. En klassiker...
Eg kjøpte denne planten på Pelargonmuseet på Orust sommaren 2007.


Desse bilda under her har eg lånt frå sida Pelargonia.no







Ingen kommentarer: